Yoga Nidra

en lugnare yogaform och djupavslappning.

Nidra betyder sömn på sanskrit och därför kallas Yoga Nidra även för yogisk sömn eller den sömnlösa sömnen och är en meditationsteknik som går ut på att låta kroppen få vila i djupavslappning medan sinnet är fokuserat. 

Fördelarna med Yoga Nidra är många – som förbättrad söm, minskad stress och effektiv avslappning.

Tillståndet mellan vakenhet och sömn som man befinner sig under Yoga Nidra kallas alfatillstånd eller hypnogogiskt tillstånd och är ett tillstånd där kroppen når en djup avslappning medan sinnet är vaket och fokuserat. 

Studier visar att utövning av Yoga Nidra ökar må-bra-hormonet dopamin i kroppen och att personer som praktiserar Yoga Nidra regelbundet håller en lägre stressnivå. 

Förutom att minska stress så upplever många att Yoga Nidra förbättrar sömnen då tekniken hjälper till att släppa på både kroppsliga och psykiska spänningar. Yoga Nidra är återhämtande för både kropp och själ och bidrar till en bättre koncentrationsförmåga.

 
Vi inleder vi med några enkla yogaövningar för att sedan gå vidare med Yoga Nidra som utförs liggande i savasana på en yogamatta, med eventuella kuddar, bolster, filtar och andra tillbehör så att du inte fryser eller ligger obekvämt eftersom det kan störa meditationen. Jag guidar dig sedan igenom din kropp i en särskild ordning med målet att hela kroppen till slut ska få “sova”  eller slappna av, medan sinnet är vaket. Förutom kroppsscanning är visualisering en vanlig teknik som används i Yoga Nidra. 

 

 

 

OBS Yoga Nidra är inte detsamma som hypnos!

Ditt liv pågår just nu och hos oss kan du förbättra din hälsa med egen kraft!

Hitta din energi 2021

Scroll to Top