MediYoga

Vad är MediYoga?

MediYoga är en terapeutisk yogaform utformad för den svenska hälso- och sjukvården med fokus på kvalitetssäkring och patientsäkerhet.

Alla utbildade instruktörer i MediYoga har en grundläggande medicinsk kompetens, för att ha en klar bild av vad som händer i kroppen när man utövar yoga, samt kunna förklara det på ett enkelt sätt för sina klienter.

Yogan är nämligen kraftfull. Den är inte farlig, och den skapar inte obalanser eller ohälsa, men den kan vara nyckeln som låser upp dina innersta känslor och låter dem komma upp till ytan.

Man måste varken vara vig, stark eller snabb eftersom alla utövar MediYoga efter egen förmåga. Det spelar därför  ingen roll om du är vältränad, överviktig, trött eller har en dålig dag, du är alltid välkommen till oss. MediYoga kan med fördel utföras sittande på stol eller på yogamatta. Det är helt och hållet upp till utövaren att känna efter vad som känns bäst.

Hos oss kan alla känna sig trygga och bekväma.

MediYoga

Hos oss råder lugn och harmoni.

Innanför Kullabygdens Yoga & Mindfulness  dörrar möts du av lugn musik på låg volym. Det finns mjuka ullmattor, bolster, meditationspallar, huvudkuddar och filtar som du gärna får använda när du besöker oss. 

Vi har också stolar att sitta på för dig som har svårt för att komma ner och/eller upp från golvet.

All utrustning ingår kostnadsfritt i din träning

Du klär dig i mjuka bekväma, rena kläder, gärna barfota och nytvättade fötter.
Kläder som använts utomhus kan ha fått med sig ämnen som någon kan vara allergisk emot. Vi ber dig att inte använda stark parfym i samband med din stund här hos oss.

I god tid innan passet börjar kan du gärna lägga dig ner på en tjock, skön yogamatta. Du kan känna dig avslappnad och varmt välkommen.

Det är bra om du inte har ätit en stor måltid i anslutning till passen.

I MediYoga finns inga prestationskrav. Det spelar ingen roll hur långt du kan sträcka dig i en viss övning eller om du kan nå dina tår.
Det viktiga är i stället att du landar i dig själv och lyssnar till vad som händer i din kropp och i ditt sinne.

MediYoga passet består av sex delar:

Långa djupa andetag
Andningen är grunden till vår livsenergi och styr hur vi mår. I yogan lär du dig att andas medvetet. Du strävar efter att hålla din uppmärksamhet inåt under hela passet. Detta sker genom rätt andningstekniker och genom ett mantra.

Intoning
Du öppnar dig för din inre styrka och visdom. Det fungerar som en signal till dig själv att rikta uppmärksamheten inåt.

Fysiska övningar
Flera av övningarna görs sittande, andra görs liggande, eller stående. Varje övning är vanligtvis enkel att utföra. Du kan själv välja om du vill utföra den på en yogamatta eller på en stol eller en pall. MediYoga får vara en aning utmanande, det får spänna eller dra lite men det får aldrig göra ont. Du gör varje övning efter din egen förmåga och det är viktigt att du lyssnar inåt och känner efter vad som är bra för dig, just nu.

Vila
Vi vilar mellan övningarna. På så viset ges varje övning möjlighet att integreras i kroppen. Efter passet blir det en stund med längre vila och då kan det vara skönt att ha en filt över kroppen. Du låter du din kropp och ditt sinne sjunka in i en stund av skön, djup avslappning.

Meditation
Det finns många olika sätt att meditera och en meditation kan bestå av andningsövningar, mantran, sång, olika handställningar eller en kombination av dessa. Att meditera hjälper dig att finna lugn, klarhet och inre balans.

Uttoning
En övning som fungerar som en signal att ”nu är passet över”.

Du genomför varje övning helt i din egen takt. Om du har svårt att utföra en viss övning så visar jag dig alternativa övningar.
Övningarna får emellanåt upplevas som lite jobbiga, men de får aldrig göra ont.
Genom att ”hålla ut” i varje övning bygger du inre styrka och blir mera uthållig i din vardag. Närhelst du känner att du behöver vila går det bra att göra det.

Mer om MediYoga

MediYoga är obunden och fri från kulturella restriktioner och anpassad utifrån det moderna samhällets behov. MediYoga innefattar ett strukturerat system av pass och meditationer och kan anpassas  för den enskildes specifika och unika förutsättningar och behov. Man måste varken vara vig, stark eller snabb eftersom  alla utövar MediYoga efter egen förmåga; oavsett om du är vältränad, överviktig, trött och har en dålig dag.

MediYoga kan med fördel utföras sittande på stol eller på yogamatta. Det är helt och hållet upp till utövaren att känna efter vad som känns bäst. Rörelserna i MediYoga kopplas till det långa, djupa andetaget och är långsam. MediYoga i sjukvården MediYoga är “evidensbaserad” och fungerar både förebyggande och rehabiliterande. MediYoga har sedan januari 2010 med stormsteg klivit in i sjukvården och finns idag på 230 vårdenheter runt om i Sverige. (Läs mer om forskning på MediYoga https://mediyoga.se/forskning/ ) Arbetet med att kvalitetssäkra yogaformen utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv är en central del i utvecklingsarbetet med MediYoga. Alla utbildade instruktörer i MediYoga har en grundläggande medicinsk kompetens, för att ha en klar bild av vad som händer i kroppen när man utövar yoga, samt kunna förklara det på ett enkelt sätt för sina klienter. Yogan är nämligen kraftfull. Den är inte farlig, och den skapar inte obalanser eller ohälsa, men den kan vara nyckeln som låser upp dina innersta känslor och låter dem komma upp till ytan. Det är det viktigt att vara medveten om.

Ännu mer om MediYoga

MediYoga är en lugn, dynamisk och terapeutisk yogaform, utvecklad i Sverige av Göran Boll.

MediYoga härstammar ur traditionell Kundaliniyoga, som innebär mjuka rörelser och djupavslappning. I MediYoga ingår meditation och koncentrations- och avspänningsövningar.

MediYoga i sjukvården

MediYoga är “evidensbaserad” och fungerar både förebyggande och rehabiliterande. MediYoga har sedan januari 2010 med stormsteg klivit in i sjukvården och finns idag på 230 vårdenheter runt om i Sverige.

Läs mer om forskning på MediYoga https://mediyoga.se/forskning/ 

Arbetet med att kvalitetssäkra yogaformen utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv är en central del i utvecklingsarbetet med MediYoga.

 

Yoga handlar inte om att kunna nudda tårna, utan vad du lär dig på väg dit......

Hitta din energi 2022

Scroll to Top